Club | Bierbabbel | Allerlei | Fotogalerij
Eerste Vorig
RONDJE VAN DE MAAND
Geschreven op 13-03-2010 13:12:50 door
SAISON 1900
TRADITIE UIT HENEGOUWEN !

Saison 1900 is een traditioneel Henegouws bier dat in het begin van de vorige eeuw bijna in elke brouwerij werd geproduceerd.
Oorspronkelijk werden de "Saisons" in de winter gebrouwen om in de zomer de dorst mee te lessen.
Sinds 1982 wordt het herbrouwd en dit ter nagedachtenis aan de kasseikloppers die in Quenast in de steengroeven werkten.

De oprichting van de brouwerij Lefebvre situeert zich in 1876 , toen Jules Lefebvre (jachtwachter, landbouwer, herbergier en moutbewerker) zijn eerste brouwerij opstartte. in de omgeving van de naburige purpersteengroeven werden herbergen geopend waar de talrijke steenhouwers na hun hard labeur hun droge  keel konden ontlasten.

In 1921 werd de brouwerij verplaatst naar de huidige locatie, een naburige heuvel om te ontsnappen aan de overstromingen van de Zenne. Omdat in de loop van de jaren '60 de activiteit in de steengroeven flink achteruit liep, moest men op zoek naar nieuwe producten.
In het begin waren ondermeer "Porph-Ale" en "Super Hoblo" de nieuwkomers, met de komst van de export-
mogelijkheden ( vooral naar Italië ) komen daar bijvoor-
beeld ook nog nieuwe namen bij als: Floreffe ( 5 soorten)
Bruxelles (witbier), "Barbar" (honing bier), "Newton"
(appel bier) en "Moeder Overtse" (hemels bier).
Nog steeds is de productie trouwens vooral gericht op export(80%) in dit familiebedrijf in Waals-Brabant, dat nog steeds in volle expansie is.
Momenteel zijn er in België nog maar enkele brouwers die een "Saison" brouwen (o.m. Saison Dupont alsook
Saison de Silly).

Bier

Alcohol : 5,2 vol.%
Kleur : amber; bovengistend en nagisting in de fles.
Schuim : goede, compacte schuimkraag, romig van
              structuur.
Smaak : moutig, aangename lichte hop-bitterheid met
             lichte zoetig/zurigheid, nasmaak licht bitter.
Schenktemperatuur : 4 a 6° C.


Voor het recept varkensrollade met appel en Saison 1900 verwijzen wij U naar de bierbabbel.

Verdwenen brouwerijen
Geschreven op 04-02-2010 18:47:02 door De Borger Eddy
Brouwerij Bavaro-Belge N.V.
Plantin en Moretuslei 106
Antwerpen

De huidige Plantin en Moretuslei is niets anders dan de overwelving van de zogenaamde Herentalsevaart.
Deze vaart werd in 1490 gegraven om de Kammenstraat te voorzien van fris, zoet water uit de kempen.
In de vorige eeuw was er op de rechteroever van dit stuk vaart al enige bebouwing met onder meer een bleekhof.
de gronden aan de overkant behoorden toe aan Graaf Moretus - Della Faille. Ze werden in 1860 verkaveld en verkocht.
Het is dan dat de heren Hertogs bij het stadsbestuur een aanvraag indienden om het stuk grond, omsloten door de huidige Rolwagen-, Magdalena-, en Raafstraat, een brouwerij op te richten.
Dit wekte nogal protest op bij de wasserij die - terecht - vreesde dat het roet uit de schouw hun wasgoed zou vervuilen.

Het bouwen nam echter een aanvang. Maar vooraleer het gebouw goed en wel af was werden de eigenaars failliet verklaard.
De curatoren gingen wel in op het verzoek van de heer Schul om de inrichting over te nemen en ook het stadsbestuur was bereid de aangevraagde vergunningen op zijn naam te schrijven.
Doch Schul had niet het geduld te wachten tot hem de nodige toelatingen waren verleend en in april 1861 begon hij met brouwen. Dit gebeurde niet onopgemerkt en er werd een proces-verbaal opgesteld.
Volgenden dan nog jaren van discussies met het stadsbestuur over het al dan niet uitdiepen van een gracht en het aanbrengen van een leiding voor de afvalwaters, feiten waar de eigenaars uiteindelijk in gebreke werden gesteld en beboet werden.
Kortom, de brouwerij Schul & cie. nam een moeilijke start.

Eens alle problemen achter de rug was er aan de uitbreiding geen houden meer en zo'n 15 jaar later was de brouwerij qua omzet de grootste van de stad.
Tot omstreeks 1888 Tivoli uit de Pyckerstraat en Le Lion uit de Coebergerstraat kwamen opzetten en geduchte concurrenten voor deze ereplaats.

In 1892 werd het bedrijf verkocht aan de S.A. Bavaro-Belge, die tevens een vestiging had.
Ondertussen werd de Herentalsevaart overwelfd en rond de eeuwwisseling was ook het stuk ter hoogte van de brouwerij klaar.
In 1911 nam Bavaro-Belge de Grandes Brasseries de l' Etoile over. Het bleek een maatschappij te zijn die o.a. de uitbating van de eerder genoemde brouwerij " Le Lion " behartigden.

De grote bloeiperiode volgde in de 20er. jaren; er werd gebouwd en verbouwd en geen investering was te zwaar.
De oude stoomketels van het merk Cornwall-Galloway, in gebruik sinds respectievelijk 1889 en 1901 werden vervangen door nieuwe.
Uit de vroegere brouwerij in de Coebergerstraat   werd de stoommachine gehaald die zal dienen om kunstijs te produceren. Voor diezelfde kunstijsproductie bleek de ammoniakcompressor niet meer te voldoen en er werd een nieuwe van 300.000 frigoriën besteld.
Om de tientallen elektrische motoren draaiend te houden werden twee transformatieposten van elk 150 kw. geplaatst.
De paardenstallen boden onderdak aan 36 dieren.

Er was een zeer levendige getuigenis over de alledaagse gang van zaken bewaard gebleven dankzij een journalist die in 1929 de gebouwen bezocht en hieraan in het handelsblad een volledige pagina wijdde. Het levert ons tevens interessant cijfermateriaal op.
Zo kwam hij bepaald onder de indruk van de reusachtige zolder waar 600.000 kg. mout opgeslagen lag. Dat was slechts de voorraad voor enkele maanden want er was jaarlijks 1.600.700 kg. storting nodig. ( ter vergelijking - De Koninck verwerkte later amper 2.500.000 kg. per jaar).
Het wort kwam uit de glimmende koperen ketels en werd naar het koelschip op de hoogste verdieping gepompt.
Dit had een inhoud van 475 hectoliter en in de verbeelding leek het wel een zwembad.
Via een serpentine-koelinrichting liep het vervolgens naar één van de vier kelders waar een honderdtal gistkuipen stonden te wachten.
Na negen dagen was het bier uitgegist en kon het in de ligvaten over gepompt worden. Na twee maanden lageren was het klaar voor consumptie en werd het afgevuld.

Op de binnenplaats was het dan een drukte van belang; per dag werden er 22 bierkarren en 10 camions geladen, soms twee-driemaal toe.
Het laden en lossen werd gedaan door een dertigtal arbeiders.
Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik liep op tot 360.000 fr.
( een kleinigheid nietwaar !!! ) te betalen aan de Compagnie Electrique Anversoise.

Tien jaar later 1938 wordt Bavaro-Belge overgenomen door brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek. De productie valt stil en de inrichting wordt omgevormd tot bottelarij en depot.
wanneer Haacht in 1982 dit depot sluit bouwt NV.Delhaize hier een warenhuis. Bij de uitbreiding in 1988 moesten de laatste restanten van brouwerij Bavaro-Belge er aan geloven.

Bavaro-Belge bieren


Bavaro-Belge ; Baviére ; Bock ; Etoile ; Foncée - Mars ;
Pilsen en Stout BB.


Totaal aantal berichten: 5